Controles

Op het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je telefonisch je eerste afspraak bij ons maken.
Deze zullen we dan rond de 8e week van je zwangerschap met je plannen.

Je kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) tussen 14:00 en 15:00 uur op telefoonnummer 06 – 12444535

In het begin van de zwangerschap kom je om de vier weken op controle, na de 24e week kom je om de drie weken,
na de 32e week kom je elke 2 weken en na de 36e week kom je wekelijks.

Intake
Rond de 8e week van de zwangerschap zullen jullie voor de eerste keer bij ons komen voor de intake. Deze intake zal ongeveer 1uur duren.
Tijdens deze controle zullen we heel veel vragen stellen, maar jullie mogen ook altijd vragen aan ons stellen. Vragen over je voorgeschiedenis (bijvoorbeeld: eventuele operaties, medicijngebruik e.d.), allergieën, leef- en voedingsgewoonten, het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen en je menstruele cyclus zullen de revue passeren. Ook vragen over de gezondheid van de partner en van jullie familie zijn van belang. Naar aanleiding van die vragen proberen wij dan uit te zoeken of er een verhoogd risico bestaat in deze zwangerschap. Het is daarom handig dat je zoveel mogelijk weet over voorkomende aandoeningen in jullie familie. Vraag daarom eventueel voorafgaand aan deze controle aan de familie of er aangeboren afwijkingen/aandoeningen of andere bijzonderheden voorkomen.

Verder zal je bloeddruk gemeten worden en zullen we bloed afnemen. Dit bloed wordt onderzocht op welke bloedgroep je hebt, rhesusfactor, Hb (ijzer), MCV, irregulaire antistoffen, lues (syfillis), hepatitis B, HIV en een niet nuchtere glucose (suiker). Dit is het standaard onderzoek voor elke zwangere. Soms kan naar aanleiding van de intake met jullie besloten worden om ook nog ander bloedonderzoek in te zetten.

Ook zul je hiernaast een heleboel informatie krijgen van ons:
                             - Praktijkinformatie
                             - Voedingsadviezen
                             - Aanvragen van kraamzorg
                             - Erkenning regelen


Echoscopie in de zwangerschap (Expecta)

Er zal ook een vitaliteitsecho bij ons gemaakt worden tijdens deze intake. Deze is bedoeld om te kijken of we al hartactie kunnen zien en daarnaast om een inschatting kunnen maken van de duur van de zwangerschap.

Na de intake zullen we op basis van de schatting een afspraak maken voor de termijnecho, die zal plaatsvinden tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.

Het is niet verplicht om je partner mee te nemen, maar wij vinden het zeker fijn als hij mee komt zodat wij hem ook kunnen leren kennen

Wat is handig om mee te nemen naar de 1e controle

                              - De datum van de 1e dag van je laatste menstruatie
                              - De datum wanneer je gestopt ben met de pil
                              - De datum waarop je een zwangerschapstest hebt gedaan
                              - Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, id-kaart of rijbewijs)
                              - Een zwangerschapskaart wanneer je al bij een andere verloskundigenpraktijk/gynaecoloog hebt gelopen                              - Eventueel de gegevens van vorige zwangerschappen

Vervolgcontroles
Tijdens de vervolgcontroles zullen we vragen hoe het met jou/jullie gaat tot nu toe in de zwangerschap. We kunnen dan de vragen beantwoorden die er zijn. Alle vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten.
Daarnaast zullen standaard een aantal controles uitvoeren:
                              - Bloeddruk
                              - Gewicht
                              - Groei van je baarmoeder
                              - Hartje van de baby luisteren (na 12 weken)